Tomatensoep met balletjes

Van 13 tot 20 januari is het voor de vijfde maal Week van de soep. En tomatensoep mat balletjes is volgens de website de favoriete soep van de Belgen.

Sterrenchef Jean-Pierre Bruneau van restaurant Bruneau schreef speciaal voor de 5de editie van de Week van de Soep zijn versie van de lievelingssoep van de Belgen.

Ingrediënten voor 1L tomatensoep

– 125g uien – 125g wortelen -50g knolselder
– ½ teentje knoflook
– 60g tomatenconcentraat – 200g tomaten
– 220g vetstof (olijfolie)
– 150g aardappelen (bintje)
– 1L witte fond of kippenfond
– Kruidentuiltje – snuifje paprika – snuifje curry – peper en zout

Bereiding

1. Maak de groenten schoon, was ze en snij ze vervolgens in stukken van 3 tot 4 cm.

2. Laat in een kookpan de vetstof smelten, doe het deksel erop en laat de groenten een tiental minuten slinken.

3. Voeg de in vier gesneden tomaten en het tomatenconcentraat toe.

4. Leng aan met de fond, kruid matig, breng aan de kook en laat 30 minuten doorkoken.

5. Voeg de in stukken gesneden aardappelen toe en laat nog 45 minuten koken.

6. Haal uw soep door de draaizeef, de blender of een ander instrument naar keuze, als u het nodig vindt ze te zeven. Kruid verder en voeg naar eigen smaak suiker toe.

Ingrediënten voor de balletjes

– 250g varkensgehakt – 250g kalfsgehakt
– ½ fijngehakte kleine ui
– 1 ei
– oudbakken pistolet
– zout – peper – muskaat

Bereiding

1. Laat de pistolet weken in water tot hij goed vochtig is, knijp vervolgens samen om het overtollige vocht eruit te laten en hak fijn.

2. Doe het gehakt, de gehakte ui, de pistolet, het zout, de peper en het snuifje muskaat in een grote pot.

3. Doe er het ei bij.

4. Meng goed om een homogene vulling te bekomen en breng zo nodig verder op smaak.

5. Maak nu uw balletjes. Maak daarbij regelmatig uw handen nat om gemakkelijker te werken.

6. Laat ze enkele uren rusten op een koele plaats.

7. Maak eerst de balletjes en gebruik de witte fond of de kippenfond om de balletjes te pocheren. Gebruik deze fond dan in uw tomatensoep, wat de smaak ervan zal versterken. Reken 4 tot 5 minuten kooktijd.

(Bron : website Week van de soep)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s