Pater De Moerloose

Vanavond was er op school een info-avond i.v.m. de eerste communie. Priester Chris was er niet bij. Hij was in de bib  de Da Vinci Code aan het ontcijferen tijdens een voordracht van het Davidsfonds.

Maar de directeur was een waardige vervanger en zo ging het vanavond niet enkel over praktische afspraken, maar er was ook een moment van bezinning en tijd om na te denken over een aantal stellingen i.v.m. het communiefeest.
We waren verdeeld in groepjes en tijdens het gesprek bleek dat de papa van één van Rubens klasgenootjes ook op Sint-Barbaracollege gezeten had. En zo hadden we het plots over Pierre Vinck en Pater De Moerloose.

En op de site van Sint-Barbara kwam ik een foto tegen van Pater De Moerloose zoals ik hem nog altijd voor ogen zie. Aan zijn bureau met een sigaar. En ’s morgens als we aan de studiezaal onder het afdak stonden te wachten op het belsignaal, kwam hij altijd goeiedag zeggen en dan klopte hij met zijn hand even op ons kopke. En ja, meestal viel er toen wat as van zijn sigaar op ons hoofd.

moerloose.jpg

En blijkbaar is het een traditie dat de leerlingen van het internaat een bezoekje brengen aan de kranige en hartelijke pater in Drongen.

Op onderstaande foto is hij al 89 jaar en eigenlijk is hij nog niet echt veel veranderd.

moerloose2.jpg

6 gedachtes over “Pater De Moerloose

 1. je recherche tous les descendants de la famille de Moerloose originaire de Belgique mais existant aussi dans d’autres pays comme la Suisse.
  Il me serait agréable de savoir si nous faisons partie de la même famille,ce qui est sans doute probable. Connaissez vous les noms des vos aieux?
  Si vous me répondez,je serai vraiment très heureux,car j’habite la France et souhaiterais compléter une généalogie que j’ai déjà mais s’arrête en 1900.
  Bien merci de votre aimable attention et j’espère à bientôt
  J.Benoidt -de Moerloose

 2. Bonjour,

  Je suis très heureux de trouver un autre “de moerloose” au internet.
  Je m’ excuse pour mon francais mauvaise; je suis flamand et le néerlandais est ma propre langue.
  Moi, j’ habite à Lochristi, près de Gand (à Flandre).
  J’ai réussi de completer notre généalogie jusqu’ à 1632.
  Parce que nous (ma femme , moi et notre fille de 11 mois) sont entrain de changer d’ adresse (mais nous restons dans la même comune), il est impossible de donner tout l’ info immediantement. J’ai l’ info que vous demandez en forme écrit-en-main. Si vous réagissez (philipdemoerloose@skynet.be), je t’ assure de rester en contact et de vous donner mes résultats de mon recherche. A bientôt (j’ espère).
  Philip De Moerloose

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s