Over mannekes en meiskes

De Gentse Feesten is bij ons al enkele jaren een mix van kinderactiviteiten overdag en een aantal theater- en/of comedyvoorstellingen ’s avonds. Bij de kinderactiviteiten stond, net als vorig jaar trouwens, een workshop in het Museum van Dierkunde bovenaan op het lijstje.
Vorig jaar leerden we zoetwaterdiertjes determineren, dit jaar zouden we alles te weten komen over hoe we het geslacht kunnen herkennen bij ongewervelden. Een niet al te makkelijke klus, zo leek het mij, maar conservator Dominick Verschelde maakte ons op een aangename en speelse manier wegwijs in deze boeiende materie.


In het eerste deel van de workshop werd aan de hand van leuke verhaaltjes duidelijk gemaakt hoe je het geslacht kan bepalen van onder meer spinnen, sprinkhanen, kreeften en krabben. Dat het een activiteit was op maat van (jonge) kinderen hoorde je duidelijk aan het taalgebruik van de conservator. Zo had hij het onder meer over “briefjes posten in de brievenbus” of “een pakje afgeven aan het vrouwtje”. Maar zijn uitleg was daarom niet minder wetenschappelijk en na minder dan een halfuur wisten de kinderen al heel goed dat het achterlijf van een krab of de tentakels van een pijlinktvis het geslacht van het dier verraden.

Het tweede deel was nog spannender dan het eerste en ik was zelf verbaasd hoe snel de kinderen de vrouwtjes en de mannetjes van elkaar konden scheiden. Ze mochten gewapend met pincet en vergrootglas zelf aan het werk gaan. Waar er eerst nog in hun bakje spinnen, krabben, sprinkhanen en zelfs mosselen door elkaar lagen, hadden ze in minder dan een kwartier uitgemaakt wie de mannekes en wie de meiskes waren.

Wil je zelf ook weten hoe je in één oogopslag de mannetjesspinnen van de vrouwtjes kan onderscheiden, dan kan je nog tot en met zondag terecht in het Museum voor Dierkunde in de K.L. Ledeganckstraat 35 in Gent. De workshops starten om 9:00 en duren één uur. Voor donderdag en vrijdag is alles al volzet, maar voor zaterdag en zondag zijn er nog plaatsen.

Info en reservaties bij Dominick Verschelde : gsm 0474 97 58 53 of via e-mail dominick.verschelde@ugent.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s