Klimaatsprookjes?

Vandaag begint in Kopenhagen de klimaattop, maar blijkbaar is niet iedereen het eens over de opwarming van de aarde.

Tijdens mijn zoektocht op het web, lees ik verrassende dingen, zoals

De ijskap rond de Noordpool is het afgelopen jaar niet gesmolten maar juist aangegroeid. ‘Dat hele verhaal van de milieubeweging dat automobilisten verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde is nonsens’, aldus geofysicus Adriaan Broere (74) uit Goor. ‘De invloed van de mensheid op het klimaat is te verwaarlozen’.

of nog

‘Het is trouwens nog maar de vraag of die ijskappen door de opwarming van de aarde wel smelten. Door de stijging van de temperatuur zal namelijk de verdamping toenemen met als gevolg meer neerslag, die op de polen naar beneden komt in de vorm van sneeuw. De sneeuw- en ijsmassa’s op de polen zullen juist aangroeien in plaats van afnemen. Recente satellietwaarnemingen hebben dat ook aangetoond.’

en ook dit

Meer dan 17.000 wetenschappers, klimatologen en meteorologen hebben op 1 mei 1998 de Oregon Petitie ondertekend waarin stelling wordt genomen tegen deze verkeerde voorstelling van zaken. Iets dergelijks is ook gebeurd met een verklaring die in Heidelberg is opgesteld en door 4000 Europese wetenschappers werd gesteund.

Boeiend. Straks eens verder zoeken naar die Oregon Petitie en zo. En dit document eens aandachtig lezen.

Voor alle duidelijkheid: ik blijf ervan overtuigd dat we iets moeten doen aan de opwarming, maar het zijn toch opmerkelijke beweringen.

Een gedachte over “Klimaatsprookjes?

 1. Wat een onzin verkoopt die Broere zeg. Eerst en vooral is er op de Noordpool geen ijskap. De Noordpool bevindt zich in de Noordelijke IJszee, er is dus alleen zeeijs. De enige ijskap op het noordelijk halfrond ligt op Groenland. De grootste ijskap is die van Antarctica.

  Zijn beweringen uit 2000 zijn ondertussen totaal achterhaald. Het zeeijs rond de Noordpool heeft in 2007 een absolute recordlaagte bereikt. Er lag toen in september 3 miljoen vierkante kilometer minder zeeijs dan gemiddeld in de periode 1979-2000. Dat is objectief vastgesteld met satellietanalyses die begonnen in 1979. In 2008 was de situatie iets minder dramatisch (maar nog altijd ruim onder het langjarig gemiddelde) en in 2009 kwam de afsmelt alweer in de buurt van 2007. Zie ook: http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/N_timeseries.png
  Het afsmelten van het zeeijs heeft geen invloed op stijging van de zeespiegel, maar is wel een signaal dat de Aarde weldegelijk opwarmt. Het versterkt ook de opwarming omdat het albedo (het vermogen om straling terug te kaatsen) van ijs veel groter is dan dat van vloeibaar water.

  Dat de Aarde sinds 1979 is afgekoeld zoals Broere zegt, zal in 2009 geen enkele wetenschapper meer beweren, zelfs niet de meest sceptische.

  Dat CO2 een “nevelige waas” vormt die zonnestraling terugkaatst naar de ruimte en daardoor zelfs “eerder zorgt voor afkoeling dan voor opwarming”, is complete nonsens. CO2 is een gas dat een deel van de infrarode straling (en dus warmte) absorbeert die de Aarde uitstraalt. Dat is toch echt parate basiskennis voor een wetenschapper.

  Dat de ijskap in de omgeving van de Zuidpool niet smelt, dat klopt. Het is er constant tussen -15° (zomer) en -80°C (winter) en bij die temperaturen smelt ijs nu eenmaal niet. Maar aan de randen van de ijskap, bvb op het Antarctisch Schiereiland, smelt de ijskap wel aan een verhoogd tempo. Ook bij Groenland vindt de afsmelt voornamelijk aan de randen plaats.

  De klimaatdiscussie moet zeker met de nodige nuance worden gevoerd, maar de argumenten die Broere aanhaalt zijn toch echt té gortig. Wees voorzichtig met wat je allemaal leest op internet, Koen 😉

  Vriendelijke groet,

  Gert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s